Aktuality
Nový pražský košer hotel chce zaujmout i vlastní synagogou

Nový pražský košer hotel chce zaujmout i vlastní synagogou

16.11.2009

Česká hotelová společnost EuroAgentur Hotels & Travel se snaží povzbudit věřící židovské turisty k návštěvě Prahy a otevřela pro ně první košer hotel v zemi.

Praha má mnoho židovských památek, dlouhou historii židovské komunity připomínají i košer restaurace v jejich blízkosti. Košer hotel, který by zcela přizpůsobil své jídlo a vybavení pravidlům a zvykům ortodoxních židů, dosud mezi pražskými hotely chyběl.

Dá se to označit za paradox, který začíná napravovat až krize a klesající počet zahraničních turistů v pražských hotelech. Těžká doba - výnosy pražských hotelů na pokoj v září spadly meziročně o 45 procent - přiměla největší českou hotelovou síť EuroAgentur Hotels & Travel k tomu, aby svůj čtyřhvězdičkový hotel v Žitné ulici přizpůsobila podmínkám, které vyžadují ortodoxní židovští turisté.

"Vedli jsme dlouhá jednání s mnoha touroperátory, kteří se specializují na židovskou klientelu, museli jsme se naučit přísná košer i šabat pravidla a seznámit se s jedním z nejstarších náboženství," říká šéf společnosti Viliam Sivek. Hotel s padesátkou pokojů od minulého týdne nabízí jídla s certifikací pokrmů košer a vybavení, které hostům umožní dodržovat i svátek šabat, zakazující ortodoxním židům od pátku do soboty mnoho činností, a ztěžuje jim tak cestování. Jde například o zákaz používat elektrické senzory na ovládání světel na pokojích, ve společných prostorách a ve výtahu, a magnetických karet pro otevírání dveří. "Během šabatu hosté můžou dveře pokojů otevírat jen tlakem dlaně, vstup z chodeb jim otevíráme sami. Výtah postupně předěláme tak, aby sám zastavoval v každém patře," říká ředitelka hotelu Gabriela Wenischová.

Košer hotel v Žitné funguje pod dohledem rabína. Ten v něm bydlí a zároveň bdí nad přípravou a podáváním košer pokrmů. Jídlo - snídaně a večeře, připravují čtyři zahraniční specialisté. "Pravidla pro košer jídla jsou přísná. Musí se dodržovat naprostý zákaz mísení masa a mléka při jejich přípravě a servírování. Dále bylo nutné zajistit velké množství vysvěceného košer nádobí a souprav, které se používají zvlášť pro masité a mléčné výrobky, a dovoz některých košer surovin z Vídně a Paříže," líčí některé detaily Sivek.

Speciálně byla upravena i jedna z hotelových místností na synagogu, kterou vysvětil rabín. "Hosté se tam mohou scházet k modlitbě nebo ke studiu a nemusí jít až do synagog na Starém Městě," říká Michel Chamla z Maagalim Tour, která na svém webu inzeruje hotel jako čerstvou novinku z Prahy. EuroAgentur plánuje spolupráci s dalšími touroperátory a svůj projekt chce dál rozvíjet s židovskou obcí v Praze.

Zdroj: iHned.cz